车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

为解决打车难而诞生的伟大想法:约租车

楼主
傻既都知打车难主要原因系交通差影响流转率(难为仲有19条友赞成),你越摆多D出租车就越塞车就越难打车(之前啊霸洗事件就系证明边个系塞车既因素之一) ,依家仲要发明呢个约租车。我唔系的士佬 唔怕影响生计,但我都要系条路度行架,大家塞系度米一锅熟咯。姐系逼住改用5类车,寒风萧萧 吹到雪条甘,顶你个肺。
收藏收藏
沙发
寻晚新闻都讲过了,的士佬炒两更,一更的士,一更私家车(有补贴,赚几多再补几多 )我都有兴趣
板凳
全民约租车肯定可以解决塞车问题。
地板
约租车贵4倍价格
地下室
原帖由 213 于 2014-11-8 17:06 发表
约租车贵4倍价格

不可能啦,用易到,A6都是2~3倍而已.
大佬,广州打的真系唔容易咖。亲身体会。
炒2更,钱系稳到了,命还要吗?那是制造更多隐形杀手呀,我们都在路上走,市民和司机的命都系人命呀。
哩个系增加约租车的理由吗!其实到宜家我哋很多人都唔知班吃饱饭等屎屙嘅人点会谂到哩个咁鹩能嘅嘢出嚟!打唔到车米适当增加的士咯,加强管理咯,你宜家增加哩嘀啲比的士贵嘅所谓约租车系乜嘢意思?应咗“阿茂整饼”嘅俗语,典型嘅懒政行为!
原帖由 czsky 于 2014-11-10 09:18 发表
大佬,广州打的真系唔容易咖。亲身体会。

回复 8楼 的帖子

有媒体揣测是官老爷们为了解决公车改革后用车难问题搞出来的,貌似有点道理

回复 9楼 的帖子

媒体是喉舌,怎么又变蛔虫了?
我个人睇法系,约租车,无错,的确可以系解决部分需要用车既高端消费人群。毕竟有D人的确有甘既需要,比如商务接客等等,哩D都系的士无办法比到既,但同时亦带来社会风险,比如安全问题啦,特别系以后越来越人加入哩个行业后,可能造就好多安全隐患。所以要平衡哩样嘢,唔系甘容易,的确需要试运行一段时间。作为私家车主,当然希望马路上既车少D好啦,所以其实ZF可以参考哩D方式,自己做,将的士都用哩D模式。有客先出车,无客就固定一个地点停放,有客先CALL车,避免太多空车系马路上。早晚高峰就无办法,本身就多车。
个人认为既然公共交通优先 系大家既共识,的士作为公共交通一员 zf应该出面保护(虽然班友仔成日左穿右插)。之前高峰的士米期望极高 效果如泥牛入海。所以唔系车唔够既问题,zf只要老老实实打击蓝牌车 同时高峰时段限外,条路顺的士流转率高 效果将会比加车好得多;同时的士佬流转率高 自然稳多d,甘就唔会甘焦躁左穿右插 投诉公司收费高 更唔会搞咩霸洗。 不过zf搞约租车 ,我睇系醉翁之意不在酒,深层原因可能要利益相关人士才能了解,但始终都系难逃屎坑计既评价。
将非法营运合法化,腾讯睇来落重本啊