车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

大隐隐于市的好味竹升面

楼主
呢间云吞面店系无意中发现既,位置算隐蔽,至于出唔出名就唔知道喇~不过无论系面质同味道都好唔错。
面系人手做既竹升面(店里面有工作间见到师傅系度做面),既爽又滑,唔系假冒伪劣
睇得出系传统老店,做街坊生意,门面装修呢D完全同声称正宗竹升面既咩第X面、首X面唔同,但品质个人认为绝对超越。
小上一个我最爱既炸酱面,距既炸酱系咸香微辣(唔同有D地方系甜味),睇得到原料放左肉碎、辣椒同豆酱(咸香味道主要来源),配上爽滑既面,好味!另外当然唔少得一碗清汤,香浓虾籽、大地鱼味,系好传统既配面上汤,不过去左几次有时就会略咸。

收藏收藏
沙发
上地址,大家说好,才是真的好!
板凳
只可以上3张图,网速奇慢,慢慢上
除左面外,亦推荐呢度既云吞。睇品种同上面讲既两间连锁面店差唔多,都系有鲜肉云吞同鲜虾蟹籽云吞,价钱亦系分唔同等级了。
不过呢度鲜虾蟹籽云吞几好,虽然唔可以同香港既比,但几真材实料(有图有真相),而且咬落口感以及味道唔会好似某D连锁一样,食落就觉得系雪柜雪左好耐。当然,唔可以话距鲜味到完全系新鲜虾,但会相对好好多,爽口而且味道鲜甜D,个头仲好大,煮起有差唔多乒乓波禁大粒。叫个净云吞,有成10粒禁多!

唔好介意,为表真相,咬开切面分享下

地板
其实云吞面呢家嘢,不用长篇大论的 , 只要一说个地址,自然有公论
地下室
继续上,鲜肉云吞就比较细粒D,味道都唔错,分量当然亦好见睇啦~无咩特别就唔分切面睇了

最后上个门面相比TX们认下(可以睇到后面玻璃房就系做面地方呢)

最后讲地址:
市红会医院正面斜对面巷仔入去(巷口附近有间药店)~穿过一D地摊就会见到。
原帖由 jason_jim 于 2012-3-15 16:15 发表
上地址,大家说好,才是真的好!

下面有
原帖由 秋风起 于 2012-3-15 16:27 发表
其实云吞面呢家嘢,不用长篇大论的 , 只要一说个地址,自然有公论

只上地址容易变托  人地负责任详细讲解下嘛
市红会医院在哪里
原帖由 木习 于 2012-3-15 17:02 发表
市红会医院在哪里

同福中路
同福东路向西 过左宝岗大道南同埋福祥路 再向东约100米就到“红会”
原帖由 行色匆匆 于 2012-3-15 17:10 发表

同福中路
同福东路向西 过左宝岗大道南同埋福祥路 再向东约100米就到“红会”

更正:同福西向东......

回复 10楼 的帖子

多谢童鞋代解释
今晚去试试
原帖由 自动车 于 2012-3-15 17:41 发表
今晚去试试

距晚上唔开架,6点去已经收铺。
远 路过一定试试
食家!
晚上唔开?斜去左定系去右的巷仔,停车麻烦啊。。。
哈,,,,,果然。。。。。。有文化果然不同,,,,,我介绍就冇人有反应

要去的tx请看本人贴过的地图lol   

http://www.autofans.cn/viewthrea ... ght=%2B%BA%A3%B8%E8

名字叫自造竹升面,有个阿婆好多嘢讲。 个人目前最喜欢食的面店,停车也方便。 停车是由福场路进去。或够胆就停福场路,一般冇事。  去到例牌就系一碗净云, 一碟炸酱。

附近可谓面店云集,竞争“白热化”    转角有间黄埔佳记分店,同福路路面有间新开的第一面,旁边还有家自称雨帽巷旧店。。。

各位有兴趣可以参考秋风起TX既地图~非常正确
遇到个同道中人
前进大街咯~听街坊话个汤底熬制味道好难闻,不如行前几十米转左出福祥路果间食稳阵d
有时间去试下先,5知道同竹园比点呢? 南村路口的牛腩面吃了好几年,现在差了好多,可能自己味觉改变
南村路口冇食好多年了,怀念一以前的味道
停车先2文,OK啵
有一家吃白切鸡的是否就在附近????
呢间算过得去,D汤底淸D,但环境好一般。再入去有间黄埔分店D面都吾错稍粗D,但D汤底浊左小小。依家前进大街出面有几家面D出品都吾错架!面出品大家都差吾多,关键系D汤底如何。有一间仲食得出D面有猪油味添,好有细个老豆带我去食过D面既味道。
另外停车周时没位。