车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

过节觅食之旅--再战顺德

楼主
好耐无整理觅食记录,今日应节上离晒晒

话说继上次牛一之后,对顺德美食线念念不忘,相信顺德美食卧虎藏龙,所以做好功课再战顺德。
今次专攻顺德小炒,去左好多人推介既千家客。
之前已经知道好爆满,所以做足准备功夫,差唔多一点先去到(其实GPS都为“拖延”出左一分力 ),外面依然都系停满晒车,所以觅食队员马上精神为之一振!
去到里面一睇环境已经觉得好有mood,成墙都系推介菜式,全部都系地道家常小炒,眼花缭乱~

根据人地介绍点左海蜇捞鸡(几乎话系必点),煎咸三泥,然后部长推介既焖笋炒生菜,最后加自己比较中意既传统蒸肉饼,总共四样野。
由于只有两个人,所以前面两个菜其实都只系要半份,部长仲话一定食到,结果一上菜,俺们就后悔了...

大大碟海蜇捞鸡,睇落分量同平时人地一只分量差唔多,而且最好就系D海蜇唔系平时食果D人造海蜇,应该系天然海蜇,颜色比较深,好爽脆,所以睇落好吸引。

食落呢...就觉得不过不失啦~其实味道唔差,只系无原先想象中禁不得了咯~同其他食评描述有小小距离,但海蜇的确系要赞下,好食,但可惜就比较少啦,几粒就食晒。
离个海蜇特写先~

然后就上焖笋炒生菜喇。样子就真系唔多好睇,食落又系果句:“OK啦~~~”笋的确系几爽甜,而且仲系用几靓既五花肉焖既,味道唔错,生菜就系普通炒生菜喇。

煎咸三泥同肉饼都上左,由于前两个菜同期望值相差比较远,所以呢两个菜上左离之后唔记得原貌留照,食到半路先醒起要影相!
结果其实都系一样,味道OK,煎咸三泥够香脆,咸鲜略嫌重味左D,表面洒左D白砂糖,咬落味道有D复杂...肉饼虽然好普通,但一致认为系最好食既!
原因系距做既系梅菜马蹄肉饼,食翻细个住家既味道,所以反而感觉最好!

总结离讲,就系唔差既一间食店,但唔属于要专程去食既级数喇。各位食客如果经过顺德,可以不妨去试一下。

收藏收藏
沙发
板凳
点解我自己睇唔到张帖既内容既??空白一片~
地板
又见车网托出没!

请专业点,不要GPS有就算数呱?
地下室
我都看到一片空白,战场打扫得太干净了?
原帖由 悠闲 于 2012-2-14 21:42 发表
我都看到一片空白,战场打扫得太干净了?

;P
在顺德边个位置?大良吗?
呢间旺到痴线的,一定要订台或早到
另外,距隔离酒楼个蛇羹好正,  不过呢间就只推荐个蛇羹甘大把
点解有人睇到有人睇唔到...搞到我比人误会系托
再编辑都系唔得哦~~~大C~~~~~~
空白一片~

无奈到呕,可以的话删帖算了~

原帖由 Milly猫猫 于 2012-2-15 10:50 发表
点解有人睇到有人睇唔到...搞到我比人误会系托
再编辑都系唔得哦~~~大C~~~~~~

图片睇到

他说“托”是开玩笑,别上心
乜都睇吾到~~~~~~
实在无奈未搞好图片,知道开玩笑就放心喇~
附个地址先:大良同兴路,顺德国际商业城地铺(唔系靠马路面,而系要开入去背靠马路面既地铺),系间club隔离。
之前做左功课都知道花甲炒通菜好,不过呢个时候部长好麦兜锦话:“无花甲无通菜”,所以就转距推荐既焖笋炒生菜喇