车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[原创]点解2+咁多人晚上唔开车灯?

RT,2+真喺好多傻13光线都黑晒,就喺唔开车灯?自动灯光?马勒戈壁连灯光都唔识控制开咩车出街!相对多喺壕车!
你讲得无错,好多傻13。
傻B太多!没办法
事实证明,开豪车的SB太多
其实喺市区车速慢可能唔觉咩,喺高速上试过几次周围黑麻麻隐隐绝对旁边有个黑影瓢过黎,fuck !又喺唔开车灯唧傻13!
可能唔识开灯,找不到开车的开关在哪里
好多是唔记得开灯,个仪表台的指示灯是一直都亮住的,天黑了都唔知道要开灯,好多人开车都是关左自动大灯的功能的!
因为自动大灯,因为仪表盘自发光。13米唔知道要开灯咯
遇上能开的灯都开齐的仲烦
淡定D,奇葩年年有。
估计是眼睛的暗视力太好,路灯太亮了
因为现时车价15万以上嘅车,基本上都有“日间行车灯"且具备行车灯灯光自动调节功能,无需专门开大灯已经有一定嘅照明效果,仪表盘灯也系一着车就会自动打开。咁样傍晚甚至晚黑系有路灯嘅路段开车时,已经基本能够睇清车前方,且仪表盘并非漆黑。所以经常有人会唔记得着定位灯、大灯。当然咁样开车时,因为后尾灯冇开,所以被追尾嘅机会会大增!
safety_OsaSF 发表于 2019-9-12 19:42
因为现时车价15万以上嘅车,基本上都有“日间行车灯"且具备行车灯灯光自动调节功能,无需专门开大灯已经有 ...

咁样唧日行灯感光系统唔掂咯。今晚落班,行20几公里,天都黑晒啦,一路见起码15台车唔开车灯,仲要唔打方向灯左穿右插!不过,JJ放任,无眼睇咯,祝呢班傻13一路好走咯。
最大的危险在于,如果他超车或并列前行时,变道的话,感觉不到旁边有车。就容易发生事故了。
淡定D,奇葩年年有。