车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[福建] 霞浦

楼主
春节期间想去霞浦走一走,不想辛苦开车去,想去到当地租部车在附近转几天,不知去过的同学有没有什么好介绍。
收藏收藏
沙发
冬天去海边海风冷飕飕,去贵州啦
沙发~~~礼尚往来
板凳
地板
春节去会失望
地下室
不抱太大的希望就不会失望

回复 沙发 的帖子

贵州肯定是夏天去避暑啦,边个过年去贵州?
迟来嘅回复,过左15先看到你的贴。
连春晚都动用几百万去霞浦拍摄片头,虽然剪辑得2秒唔到,肯定有值得一看的美景。
现在当地有人专门做呢味生意(带你去知名景点拍摄),包车导游齐备,只要你肯出钱,当地自驾游客以上海江浙为主。
不过麻烦嘅就系景点好鬼分散,唔喺熟门熟路根本一头雾水,而且就算知道地方去的时间唔合适一样白去,想随便走走肯定好鬼失望。
不过我运气有少少,网上做咗滴功课,旧年趁空闲时间逛咗下,有少少意外收获。
下午落日时间,比较合适嘅就系盐田乡附近那个海湾大桥(下青山特大桥),桥下就系著名的鱼排,夕阳西斜景色真嘅唔错。
另一个就喺过桥之后往溪南走,翻过山之后就系沿海一条水泥路可以直通霞浦县,这里最适合早上朝霞初现的时候去拍照。
如果你喜欢山野风光,咁霞浦去柘荣县那条山路肯定可以满足你,一路上都喺茶田。
好就咁多,其他留待以后发掘。