车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: 戴维斯

广州黑暗料理复活 !探秘广油鸡

楼主
試過,雞好滑嫩,敢吃半生熟就最好吃完雞再開爐
老闆進貨可能都系雞公仔(竹絲雞一隻7兩左右,雞公仔一斤左右),如果要忌口既TX要注意
墨魚丸幾好,牛肉丸普通
要早滴去霸位,我5:45去到已經好多人系度霸位等吃了,6:30到已經無位
等上菜都有排等,要有耐心
無大臺,2-4人去差唔多,人多最好分臺
兩個人叫3只雞先可以吃飽
沙发
原帖由 随便GZ 于 2013-9-26 22:12 发表
今天中午帮衬过,个人感觉一般般。 鸡和墨鱼丸几好,其他没什么出彩的。同事感觉不明白的是为什么菜价可叫得这么高。一个小的炒饭 2碗左右--30. 连茶都没。

尼滴就叫做“吃心裡”
如果系中意落廚房既一試就識點做:隨便一個大滴既市場都有竹絲雞項賣(好似11蚊/斤),生雞仔就唔一定有,開好爐先去買肯定夠新鮮,湯底就隨隨便便都得,最緊要就系掌握火候!
墨魚丸、牛筋丸搵潮州人開既肉丸檔口就買得到
距果度要吃完收錢先知道除左雞之外牛肉丸、墨魚丸、炒飯都系30蚊,的確貴!睇黎我地都俾距“鋸”左 鬼叫你我都為吃咩!平均100蚊/人。
以後我準備自己整黎吃,已經學識老闆既幾板斧了

宜家秋風起,唔知大家去過吃廣州南站附近既韋涌蒸蛇未?真系好吃 而且我學唔識
板凳
原帖由 hege 于 2013-9-28 05:54 发表

有无路书,电话地址

韋涌蒸蛇?好多人去過兩三次都蕩失路,如果你無方向感真系幾麻煩
地板
原帖由 戴维斯 于 2013-9-28 22:44 发表

具体路线,指引,发出来啦,好多人求

好,等我出差返黎去一次,然後學你圖文並茂咁話俾大家知,如果唔系真系好難搵
果度中午唔開、節假日唔開、必須提前打電話預定、無招牌、好難搵、只有一個菜-蒸蛇
吊下大家癮先
地下室
原帖由 戴维斯 于 2013-9-28 22:44 发表

具体路线,指引,发出来啦,好多人求

仲未得闲去,宜家先话具体指引俾大家知:
晚上6:00左右打电话预订,你只需要简短话俾老板知几个人几斤蛇几点到(多余既野唔使讲),老板电话:13922336739
准时到达后只需要同服务员报出你预订电话既后面几个号码,然后坐定定系度等吃,期间你可以同服务员讲要唔要陈村粉(一般2-3人要一碟就得了)
系度吃蛇只有几种酒水可以捡,除左陈村粉可以点其他乜都无得点
节假日、平时下午之前建议唔好打电话俾老板,距可能会叼七你,距节假日、中午唔开,我唔记得距礼拜日开唔开
如果怕稳唔到可以打电话138零二七陆陆肆五七叫埋我一齐去

具体路线:洛溪桥向市区方向直走--到钟村三叉路口向右行G105顺德方向--大约两公里有路牌指向韦涌方向右转--一直到韦涌村搵石壁中学--然后睇第二张图片

右转后沿钟韦公路一直到韦涌村--然后搵石壁中学前几十米既一个路口--到左上角位置大家会睇到一个一般美食店旁边都有既厕所--厕所旁边就系啦
到底蒸蛇好唔好吃大家吃过之后上黎讲下啦

如果第一次去建议按照我既路线行,千其唔好入广州南站,如果唔系荡失路就麻够烦了
有好野吃叫埋我啦