车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: 扎西德勒

请教个无零两可既问题,何为真正顺德菜。

做得一手好菜,绝对是好手!
原帖由 大肥猪仔 于 2013-9-3 17:43 发表
哇……老扎是住下渡路吧,哈哈

街坊?系就下次返去约下宵夜咯
正!掂!强!牛!
好正
大厨级
超级高手!
可以开食肆的手势

回复 27楼 的帖子

以前的街坊,呵呵,现在搬咗了!~不过屋还在那边出租……
请教,美极虾,同菠萝牛仔骨点整好吃???????
口水流一地。外省多数粤菜馆是潮州菜为主。
原帖由 傻茵茵 于 2013-9-4 10:39 发表

美极同椒盐其实前部分系一样既,就系后面放既调味料唔一样。
先将虾头尖尖部分同头部既爪仔斩去,就系眼打落就差唔多,再将虾弓埋,系背脊介一刀,然后凉干水准备走油。

系屋企你唔想用咁多油可以分开几次炸都得,炸熟捞起备用,料头你可以落D姜蓉,蒜蓉,青红椒粒。
跟住就可以烧红只锅,落油爆香料头再落虾,落调味料(比如盐,鸡精,生抽,美极,料酒),翻炒均匀后就可以上碟。
牛仔骨就相对系腌制上面麻烦少少,将肉切好后最好先“鳖”水(就系水龙头细水长流20分钟左右),然后凉干水放斧头牌食粉,盐,味精,糖,腌半个钟左右,想香D仲可以打少少芹菜,蒜头汁落去腌,见到肉面头起胶就落生粉水捞匀,最后再落油。
然后就系走油到7-8成熟捞起备用,料头可以用青红椒,洋葱,烧锅落油爆香料头,再落牛仔骨同罐头菠萝,调味(比如盐,鸡精,蚝油,生抽,料酒),最后埋芡落包尾油上碟。
亦可以直接煎熟,撒D黑椒粒系面头,香煎牛仔骨。

原帖由 扎西德勒 于 2013-9-4 12:48 发表

先将虾头尖尖部分同头部既爪仔斩去,就系眼打落就差唔多,再将虾弓埋,系背脊介一刀,然后凉干水准备走油。
系屋企你唔想用咁多油可以分开几 ...

禁多功夫宜家D人仲边有禁好心机煮野食吖!多数上酒楼咯
经常翻外家吃野的路过下。。。。。
强啊,这手厨艺是无师自通还是学过两度?
好耐无试楼主手势了 愚以为顺德菜最大特点就材料够新鲜,尽量突出食材本味
扎西德勒 扎西德勒 扎西德勒 每次看你的帖子我就莫名的兴奋!又见大师作品 1 口水啊
老扎系住响上渡路 麦当劳楼上
原帖由 业余医生 于 2013-9-4 21:08 发表
好耐无试楼主手势了 愚以为顺德菜最大特点就材料够新鲜,尽量突出食材本味

就一个鲜字就已经好难做到,更唔好话其他咯。
原帖由 傻茵茵 于 2013-9-4 10:39 发表

无榨汁机,唯有切碎D芹菜,蒜头落去腌,再落D黑椒粒。

如果想打芡就落D青红椒,洋葱粒,材料唔够,只有将就。

落锅煎

搞掂

埋芡后,其实呢个程序可以唔要都得
原帖由 广州老刘 于 2013-9-4 18:03 发表
强啊,这手厨艺是无师自通还是学过两度?

话时话真系未学过,吃得多,睇得多,再加少少兴趣同心机。
厨房亦都系最简单不过既

最好用就系呢把轴流风机,好过任何烟机。

琴晚既晚餐

原帖由 北斗星 于 2013-9-5 01:48 发表
老扎系住响上渡路 麦当劳楼上

正确黎讲系你既交通工具总站
原帖由 扎西德勒 于 2013-9-4 12:48 发表

系屋企你唔想用咁多油可以分开几 ...

封你为偶像!!!!!就算复杂,我都有心机整家!!系屋企吃始终同出面吾一样的感觉!!

不过可能就系走油呢野会简化D咯。。。。。。。。。。。毕竟而家油太贵啦!!!!

不过你拿D龙虾来蒜蓉蒸,真系够晒奢侈!!!!哈哈哈。
多宝都可以起肉炒,楼主唔做大厨浪费啊!