车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

请教个无零两可既问题,何为真正顺德菜。

楼主
朋友想系外省开间酒楼,向我咨询话想开间真正既顺德菜,我反问距并自问,何为真正顺德菜。
系我肤浅既理解,顺德菜应该系以鱼为主,但以咩为辅真系搞唔懂。
顺峰山庄应该都可以话系顺德出去既酒楼,但系都睇唔出有咩本土出品。

搜索咗下,都稳唔到理想既信息。。。
顺德区共有大良、勒流、伦教、陈村、乐从、北滘、龙江、杏坛、均安、容桂十个镇,每个镇都有其独有的特色美食:大良有炒牛奶、双皮奶、野鸡卷污漕鸡、阿二靓汤、粥底火锅;勒流的菊花水蛇羹、黄连烧鹅;伦教的伦教糕、羊额烧鹅、羊额狗仔鸭;陈村的陈村粉;乐从的金猪玉叶、八宝扣金鸭、御鼎飘香;龙江的集北水蛇粥、煎堆、东头村烧肉;杏坛的八宝酿鲮鱼、河鲜;均安的吊针鸡、均安鱼饼、均安蒸猪;容桂有鸡仔饼、四基猪肝粥、穗香围大头菜;北滘有碧江虾仔云吞、钵仔禾虫,均遐尔闻名。

就算你打个金漆招牌话系真正顺德菜,我估外省人理解既就系粤菜,唔系好似我哋系广东分既广州菜,顺德菜,潮州菜,客家菜,所以我估根本体现唔出你间顺德菜同其他统称粤菜酒楼既区别,除非你有广东佬带路。

顺便发下上星期整既2餐家宴
蒜蓉蒸青龙

无鸡不成宴

朋友中意吃虾,只有整两味,美极虾

炒生鱼片

菠萝炒牛仔骨
收藏收藏
沙发
外购烧鹅

蒸珍宝蟹

多宝起肉炒丁

开边蒸龙虾

四季豆炒鱿鱼
板凳
豉油鸡

葱烧海参

最后附上一张朋友既汤料之魂
地板
不错不错

话说生鱼片怎么炒?一直不知道怎么做生鱼好
地下室
原帖由 nothing 于 2013-9-2 17:00 发表
不错不错

话说生鱼片怎么炒?一直不知道怎么做生鱼好

鱼大起肉切双飞,细就3飞4飞都无所谓。先走油,8成熟左右起锅待用,跟住落料头爆香,再落鱼片调味勾芡起锅。睇火大细决定炒既时间,我系屋企炒鱼片,鱼片系锅度既时间加埋误会超过分半钟。

大师级的厨艺 !
睇上菜就知道专业啦,唔系做家庭菜的。
强啊
原帖由 shangpin 于 2013-9-2 18:05 发表
大师级的厨艺 !

唔敢当,爱好而已。大师会创新,我就停滞不前。
另一个朋友睇到汤料之魂跟住有样学样
原帖由 tyrone 于 2013-9-2 20:30 发表
睇上菜就知道专业啦,唔系做家庭菜的。

最多只能算系家庭菜既升级版,黎专业仲差好远。得闲整返餐,3、5知己摸下酒杯,人生一大乐事。
正!!!
识的你真系有福了
甘多点吃吖
视线落系只虾度
顺德菜其实和珠三角其他地方的菜没有什么大的区别,没有什么特别明显的特征,而且大家都在融汇贯通,所以我们当地的饭店都很难说那个是顺德菜

回复 15楼 的帖子

我都系
扎西德勒 扎西德勒 扎西德勒 每次看你的帖子我就莫名的兴奋!又见大师作品
咁好手艺系四乡附近整个排挡。等我地都去试试嘛
原帖由 大芭比 于 2013-9-3 09:58 发表
甘多点吃吖

毛爷爷讲既~人多力量大~团结就系消灭既动力。
原帖由 戴维斯 于 2013-9-3 10:52 发表
视线落系只虾度

其实咩海鲜都好,系沿海系好平常既,但系内地选择就少D咯,尤其是我而家呢个地方~十堰,怕唔讲武当山或东风呢个品牌,很多人都唔知。
原帖由 骐人 于 2013-9-3 14:55 发表
顺德菜其实和珠三角其他地方的菜没有什么大的区别,没有什么特别明显的特征,而且大家都在融汇贯通,所以我们当地的饭店都很难说那个是顺德菜

而家好少系广州,屋企附近有2间叫顺德菜既餐馆,凤厨、鯇鱼仔,个人认为就顺德特色既话,可能系鯇鱼仔突出D咯。
原帖由 brooke 于 2013-9-3 15:58 发表
扎西德勒 扎西德勒 扎西德勒 每次看你的帖子我就莫名的兴奋!又见大师作品

过奖咯
原帖由 红五类 于 2013-9-3 17:16 发表
咁好手艺系四乡附近整个排挡。等我地都去试试嘛

我无系广州稳吃好耐咯,不过迟早都会返去既。
哇……老扎是住下渡路吧,哈哈