车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: 本田寿司

唔钟意太传统,埋头研究咗D新野,给大家睇睇,分享吓....

楼主
第一个係“菊花海鲜卷”吃粥时想,如果有个点心,又可以吃,又可以当薄脆撒喺粥面几好喔。于是就有咗呢个点心,可以将“花瓣”拗断,放粥面食,又可以就咁食,一点可以两食,别有风味。

第二个係“脆网三色卷”,内包化口既萝卜糕,蟹柳,青瓜丝,用日本紫菜包裹,外层用炸香既脆网再包一层,淋丘比牌沙律酱。专门设计给比较传统既长辈,佢哋唔钟意太另类既出品同材料,要将传统食材创新,其实几有难度。推出咗10日左右,10分好评,好开心

第三个係“牛油芝士龙利挞”龙俐鱼肉质滑嫩,有D似蛋挞,用牛油同芝士烤香,味道偏向西式。感觉未够鲜味,于是加长脚蟹柳同大粒蟹子。味道新鲜,好有人气既点心。

第四个係“松香牛肉馍”西式同东南亚玩唔少,想融入吓西北风情,于是参考肉夹馍做法加以改良,馍做得更加松软,馅料用粤菜既香料炒香牛肉,馅汁唔会再觉油腻,偏清香。虽然好食,但预咗喺西关唔会太受欢迎,冇所谓,反正一定会有知音识欣赏,足够喇!

第五个係“法式果香梳芙厘”梳芙厘係传统法式甜品,我将佢再做大D,中间加玫瑰花酱,似火山口,周边撒小小糖粉,有富士山感觉,再喺外层淋芒果酱,感觉似熔岩流出。哈哈,唔知你哋睇唔睇得出,我就係咁设计菜式嘎啦。

收藏收藏
沙发
原帖由 亚洲猪 于 2013-6-10 05:22 AM 发表
为左梳芙厘决定要稳机会去试试,会唔会有特定时段先会供应的呢?

全日都有,果酱会偏甜小小,唔沾咁多就冇咩问题。
板凳
原帖由 戴维斯 于 2013-6-10 09:49 AM 发表
几好,唔好同点团购站玩,直接给个劲爆的优惠给车网同学好过啦

团购喺吸引较远既客人可以有动力嚟体验吓,性质唔同嘎。
地板
原帖由 露丝 于 2013-7-11 11:14 PM 发表
准备周六中午去试试,哪个网站有的团啊?

暂时冇团购啦,中午好多人要排吓号咁....
地下室
同部长报车网ID,有8.5折,节假日订唔到位,我都冇地方坐吖.....望体谅吓
原帖由 露丝 于 2013-7-15 12:17 PM 发表
去试了,不错啊,就是那法式果香梳芙厘太甜了,特别是上面那个红色的果酱。
最喜欢那个炸年糕,牛油芝士龙利挞。

多谢帮衬!我都想紧改良梳芙厘,1个月后会有改动,有时间嚟试试啦
原帖由 圆玥 于 2013-8-21 07:40 PM 发表
几时有团购啊?好想去食哦

唔做团购啦,加我哋微博,有好多优惠嘎!

微博搜索:大电影餐厅
原帖由 圆玥 于 2013-8-31 10:13 AM 发表
哈哈,原来早就关注咗微博了。好了,过几日先去试下。现在报ID还有折吧?

一直有,放心!