车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[四川] 牛背山-遠眺蜀山之王

楼主
《国家地理杂志》的原话:“泥巴山、瓦屋山、峨眉山、夹金山、四姑娘山和二郎山在前,贡嘎雪山在侧,大渡河大峡谷在后,几乎天府之国的所有名山峻岭在此时都变成了玲珑盆景。而翻滚的云雾之下,群山丘陵逐级降低,缓缓融入稻浪翻滚的天府平原。” 山顶的那道梁不足2亩,但是因为四周没有任何可遮挡的东西,浑然一个天然的360度观景平台,如云海上的孤岛,四周雪山连绵,云海奔涌,都是川内名山,东看峨眉、瓦屋,西仰贡嘎、雅拉神山、北望二郎山、四姑娘山,川内的名山尽收眼底,不愧是“最大的观景平台”。

雲瀑

收藏收藏
沙发

唔好比眼前既路況迷惑.

板凳

地板
6點几開始等日出,等到7點20先出黎。凍到手都幾乎唔識按快門。

地下室

日照貢嘎

唔好以為鏡頭邋遢

漫漫長路

拜拜...貢嘎
PP好靓 羡慕LZ
这地方真美,气势磅礴,云雾缭绕,老扎可有眼福喽。
牛背山 运气好的话那是无敌拍摄圣地
羡慕啊~向往之地,唔知我的小傲虎能否爬上去~!
楼主能否介绍上山的路况呢
原帖由 清晖 于 2011-11-28 11:26 发表
楼主能否介绍上山的路况呢

有2條路可以選擇。如果你系越野愛好者建議你開車行瀘定上去,否則就行滎經。
從成都到滎經三合鄉山腳大概要3個半鐘,從山腳開車到瀘定同滎經上去既匯合地點大概2個鐘,當地麵包仔都系從三合鄉車人到呢度。
徒步愛好者一般都系呢度開始,從呢度開始徒步上去大概5個鐘。
從匯合點到山頂路況開始惡劣,尤其系到山頂前几公裡既礦山路,回頭彎大斜坡多,呢段路大概2個鐘車程。
俗話講上山容易落山難,呢個時候路上有冰淩,上山既時候唔覺,落山既時候先會領會到險峻。
上山最好唔好選擇節假日,我地星期五上山,山頂大概就幾十人,10幾台車。我地第日落山既時候帳篷旅館既人講當日起碼500人上山,既徒步既就百几人。系山腳見到起嗎超過20台e族既車準備上山。路上好多地方系無辦法會車既,如果遇到當地運木材同礦石既大車會車就麻煩咯,甘多車想退都難。
從三合鄉到山頂大概50几km,用時大概4-5個鐘。當地人話每年5月份左右系睇半山既花草,11月份左右系睇山頂既晚霞同日出。
三合鄉ZF已經著手整路,坐旅遊車上去指日可待
非常漂亮 近年来又一热门景点 越野E族里听说也有个联络点在上面
原帖由 扎西德勒 于 2011-11-28 13:10 发表

有2條路可以選擇。如果你系越野愛好者建議你開車行瀘定上去,否則就行滎經。
從成都到滎經三合鄉山腳大概要3個半鐘,從山腳開車到瀘定同滎經上去既匯合地點大概2個鐘,當地麵包仔都系從三合鄉車人到呢度。
徒步愛 ...

多谢扎西德勒指点,辛苦晒