车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[太空] 最长的一次驾驶记录

楼主
从95年开始就跑广州-成都,到而家每年都最少1-2次来回都系自己一脚踩,感觉精力真系大不如前。
自己跑甘多次印象最深既系04年,因为系第一次一人一车返广州。为咗避开娄山关同贵遵修路,决定走下西南出海通道,点知仲笨7。
成都-隆昌-叙永-大方-贵阳-南丹-贵港-梧州-广州,从第一日凌晨4点出发,到第二日下午返到广州吃晚饭,足足开咗我30几个钟。
落车踩离合果只脚都唔系自己既甘。不过欣慰既系果时800蚊油路费就可以返到广州。

而家计划紧仲有无精力一脚成都到沈阳,毕竟奔4喇

沙发
原帖由 大圈 于 2011-9-3 22:25 发表
哈 你比我还强 还好我的车是AT 左脚可以当是残废
当初买车只是想在市区开舒服点 相对油耗多点也就算了
不过跑长了一路下来 人确实有点疲劳 也就是精神支撑着身体吧 或许身体素质也很有点
俺也很奇怪 一坐进驾驶 ...

好似我N年前同朋友讲,坐系司机位就可以进入人车合一既状态。
而家好似有D力不从心咯,8月初从西昌到成都,居然开咗半日先稳到感觉,搞到史无前例甘踩咗2脚响胎既急刹。
后来开返大车2个来回先稳返感觉。
板凳
其实老实话,有边个想疲劳驾驶,咪都系为2餐。以我为例,自驾游肯定系点到点休息,一脚踩肯定系点到点做嘢。

唔知大家有无睇过一篇新闻。应该系旧年,系贵阳到重庆既高速路边停住部粤A宝马,交警上去查车,司机训系里面,问点解休息唔去服务区。
司机话无办法,我老板要坐飞机入川,要求我几时要到某地接距。我林呢个司机都唔想疲劳驾驶,不过受人2分4,无办法。

我N年无开大货车了,3年前开始做大车销售,避免唔度有时调车要自己开。系我既用户群里面,好多司机都系一个人耕一部车,为咗还贷同应付苛捐杂税,基本好多时间都系车里面度过。开细车只需应付JJ,大车要多个运管,而且系24小时全年无休,车过就要拔毛。有次有个运管拦我车要查从业人员资格证,我话无。距话你知唔知你开既系货车,要从业人员资格证。我话我开既系商品车,又无拉货,点解要证。距觉得理亏,只好放我走。如果唔系我开返大车前研究过我究竟洗唔洗考呢个证,肯定又要摆低买路钱先可以放行。所以好多大车既疲劳驾驶都系为咗可以稳返多D,其实跑得多就意味住罚得多。有头发边个想做癞痢。
地板
记忆犹新既几次
1.土匪
90年代初第一次跑长途江西,开大车遇JJ查车,检查全车灯光,倒档灯挂2次先着。以为可以过关,点知讲距“我想查你咩嘢都得,你以为就系灯光吖”。开价3旧,最后磨到1旧.

06年湘西麻阳,怪自己唔记得带新保修卡,要价2K无价讲,jj话你可以叫人送黎,唔罚你,3个钟后只有妥协比钱走人。

08年得荣,系唔应该既时间,唔应该既地点,发生咗唔应该既事情,zf都无能为力。

2.危险驾驶(而家已经无呢支歌仔咯)
深圳彭年-广州流花路,BMW525最快255km/h,唔洗1个钟行晒。

年初2广深高速广州-深圳,凌晨3点。开IS300,入闸见度部靓女开既325,夜麻麻开车有伴好D。距快我就快,距慢我就慢,点知距以为我玩嘢。急call后面同伙都系325wj牌。IS300地板油都系190就去唔度,wj325系我后面最多50cm紧随。我知日本仔跑唔过德国佬,只有开警报自己泊埋边,点知条9佬系我前面几百米等。我前距唔行,我后距又后。最后无办法高速掉头逆行几公里出口,行旧路去。几日后系天鹅会又见到呢2部车,点解会开嘚甘狼,我林应该系hi完。

有次晚黑7点系广从路黄鳝饭吃完后上京珠送车去河南,入湖南境内一路暴雨,林住落9屎甘肯定唔会有人查喇。差唔多2点到湖北界收费站,等交钱既时候滴眼药水,听见有人敲玻璃,以为遇到车匪路霸。一睇,前面地方车,后面jc已经知咩事。上jc带到赤壁,开价8W,最后住咗几日,话无钱最后讲价到3W,毕竟系部A8.停车场都有2个,分局入面停既系三吉,广本类既唔会有人赎既低价车,另一个全部停当时市价起码100左右既车。

自从系广深开3部唔同既车,系时速超过190既时候,相同既3部车都系爆左后胎后,开咩嘢车行高速都唔会超140。就算座600人地开180,我都会叫人慢D,140好喇,有事都好控制。

而家林返起真系......

地下室
原帖由 大圈 于 2011-9-8 20:38 发表

晕S 俺资质愚钝 现在才理解一点土匪的意思 之前还大谈湘西的什么民风 汗 把徒游跟驾车对路上发生状况的概念混淆鸟

之前回过你一帖 乱侃了一下川藏318线上那些货车走货一些见闻 个人感觉是险中有乐 结果回帖只 ...

360叫我林返起钦州到北海既乡间小道。我正常行使上比较高又睇唔度对面既坡,岩到坡顶见对面车越线爬头,唔抽肽向右压路基避让肯定对头撞,全过程只有收油同方向动作,回肽后马上360片落路基。右后胎撞树拉杆弯曲,兼右边2条胎片到无晒气。用千斤顶返直拉杆,坐1个钟拖拉机拉2条肽去镇度加返气,然后继续起行。而家都林唔明当时最新科技防侧滑点解唔起作用。