车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: gzajian

自装车载视频作业:电视接收器、前后摄像头、行车记录器(有增补)等

原帖由 coool 于 2010-7-27 21:28 发表
请问无装GPS得唔得?

GPS,有用才装。

各个组件可按需选装的
原帖由 gzajian 于 2010-7-27 20:51 发表

好亚,预我一份 dsg

我諗住你發貼召集啊~
原帖由 elvis 于 2010-7-27 11:17 发表

行车记录仪的镜头一般要广角多少的? 见到有 广角100  120 140的?
不过问有个商家说 140的是120 糊弄的。。

其實最好係要雙鏡頭,廣角影全景,非廣角影車牌. 超過120度會係魚眼狀態,有失真.

角度就用量角器都度到,可以大概想像到係點~
原帖由 dreamfly 于 2010-7-28 13:41 发表

其實最好係要雙鏡頭,廣角影全景,非廣角影車牌. 超過120度會係魚眼狀態,有失真.

角度就用量角器都度到,可以大概想像到係點~

有人用前后左右4镜头+视频整合+车载硬盘录像机,全方位监视。

我就取其简单化,一件算数了
原帖由 gzajian 于 2010-7-28 15:12 发表

有人用前后左右4镜头+视频整合+车载硬盘录像机,全方位监视。

我就取其简单化,一件算数了

最終極嘅方案係infinity嘅AVM,亦都叫eagle view, 用4嘅攝像頭,再合成一個top shot, 台灣luxgen就再加多兩個,一共係6個攝像頭, 只要將呢D視頻信號輸入去4~6路SD或SSD錄相機,咁就乜都錄嗮啦~

合成器係台灣有廠做,不過好似冇得散賣.... 其實自己裝4個攝像頭+4路輸入嘅SD錄相機都可以... 不過整合度就冇咁高,上邊講果D,仲可以打左右方向燈嘅時候,自動放大顯示將要轉嘅方向果邊嘅攝像頭嘅圖像..

不過一般來講,只要記錄前邊就足夠,因為後邊追尾係對方全責..

宜家真係好想係右邊後視鏡加多個向前嘅攝像頭... 不過諗起要走線,搭電,可能要鑽窿...
原帖由 dreamfly 于 2010-7-28 17:09 发表

不過一般來講,只要記錄前邊就足夠,因為後邊追尾係對方全責..

宜家真係好想係右邊後視鏡加多個向前嘅攝像頭... 不過諗起要走線,搭電,可能要鑽窿... ...

我感觉最实用就系右面嘅前视摄像,所以亦专门整个屏嚟显示。特别系泊车同埋高速公路向右变线,有咗佢就放心好多。
至于安装原来觉得好麻烦,主要系拆嘢。走线就比想象中简单且顺利,穿线全部跟番电镜线,到车厢门边再整个接头,好方便嗻。
搭电就建议去番总接头驳,一定要系头段加保险丝。
钻窿仅在镜壳底,两个螺丝窿仔(原有一个6mm排水窿,用于穿线),甚至用尖嘴辣鸡兑个窿仔就得咗。

右镜壳底钻窿

右镜壳底钻窿

车厢右门边,电线接头,我无在此借电。

车厢右门边,电线接头,我无在此借电。

右前视特写

右前视特写
原帖由 gzajian 于 2010-7-28 17:34 发表

我感觉最实用就系右面嘅前视摄像,所以亦专门整个屏嚟显示。特别系泊车同埋高速公路向右变线,有咗佢就放心好多。
至于安装原来觉得好麻烦,主要系拆嘢。走线就比想象中简单且顺利,穿线全部跟番电镜线,到车厢 ...

仲有一個就係塞車唔畀人打尖嘅時候好用...

我部車未過保啊.... 要整電路嘢好麻煩... 之前淨係裝左前後攝像頭,當時揾唔到果種側邊突出嘅攝像頭,所以就冇裝到....

快D發貼約個時間畀大家觀摩下你部車啦~

另外,有冇測試過果個行車記錄儀最少嘅漏秒間隔係幾多?  宜家仲等緊F900HD嘅開箱同埋測試報告... 不過貴左成倍,要1000文~
原帖由 dreamfly 于 2010-7-28 18:16 发表
...

仲有一個就係塞車唔畀人打尖嘅時候好用... 呢个亦系实用功能之一

我部車未過保啊.... 要整電路嘢好麻煩... 之前淨係裝左前後攝像頭,當時揾唔到果種側邊突出嘅攝像頭,所以就冇裝到....

前视头可以贴係镜底,沿门边走线到门铰附近揾位入车厢(D防盗器都系用呢招),临时用点烟扩展插头接电咪得咯。

快D發貼約個時間畀大家觀摩下你部車啦~   我唔打算发帖组织喇,你有兴趣可以周六或周日嚟睇啊。
原帖由 dreamfly 于 2010-7-28 18:16 发表

另外,有冇測試過果個行車記錄儀最少嘅漏秒間隔係幾多?  宜家仲等緊F900HD嘅開箱同埋測試報告... 不過貴左成倍,要1000文~
...

漏秒嘅问题,今晚过料落电脑睇睇先,我而家设定咗5分钟一段。
咁我遲下發貼睇有冇人響應啦~
原帖由 dreamfly 于 2010-7-29 14:48 发表
咁我遲下發貼睇有冇人響應啦~

dhh
樓主tx~

今個星期日下午三點去觀摩下你部車得唔得?

如果得,我就發貼睇有冇人一齊去啦~

不過又有D怕落雨,有冇咩好地方介紹下咁啊?  仲係直接去你嘅停車場睇?
原帖由 dreamfly 于 2010-7-29 18:06 发表
樓主tx~

今個星期日下午三點去觀摩下你部車得唔得?

如果得,我就發貼睇有冇人一齊去啦~

不過又有D怕落雨,有冇咩好地方介紹下咁啊?  仲係直接去你嘅停車場睇?

欢迎指导!

... 漏秒嘅问题,今晚过料落电脑睇睇先,我而家设定咗5分钟一段。 ...

已查看视频记录,设定5分钟一段,实际显示4:50~4:58之间,即漏秒可达10秒。睇嚟要整番默认嘅1分钟一段先得(漏1-2秒)

LP翻查记录就大窝
wa~ 十秒啊..... 2秒都覺得多啦...

見過有D記錄儀,係0.x秒... 不過要成2千幾...
樓主tx, 睇來星期日淨係得我一條友過來觀摩啦.....
原帖由 dreamfly 于 2010-7-30 17:56 发表
wa~ 十秒啊..... 2秒都覺得多啦...

見過有D記錄儀,係0.x秒... 不過要成2千幾...

咁又未必,纯属估计,冇实质证据...下次我整个计时器照住咪知咯。
原帖由 frank520 于 2010-7-30 17:06 发表
LP翻查记录就大窝

点解?我都未惊过。
原帖由 dreamfly 于 2010-7-30 17:58 发表
樓主tx, 睇來星期日淨係得我一條友過來觀摩啦.....

冇问题,恭候光临!

行车记录器支架已改装好

以前太长,好难睇。

唤咗个吸盘,再改短支架,刚好位于中间后视镜下方。

完全缩入去镜后就唔方便操作喇。

用原装支架试用,太低

用原装支架试用,太低

换吸盘,改短支架

换吸盘,改短支架

继续

就咁睇落就唔多觉,基本唔影响视线。

原帖由 gzajian 于 2010-8-23 21:34 发表
就咁睇落就唔多觉,基本唔影响视线。

接线经已埋好,可以固定使用了。

個短支架係邊度買嘎?  我都諗住全部收係後視鏡後邊,唔阻視線.
嘩 睇住咁多屏猹車會唔會好辛苦呀