车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

世界三大品牌,大家怎样选择更换轮胎???

楼主
本人注重安全性及舒适性,原车用韩国产韩泰K406除左嘈没咩明显的优缺点
尺寸:195 60 R15 (想选择91V或H的产品)
原想在不换轮辋的情况下升级至205 55 r15但被TX否左

目前有三个品牌选择:
米记:博锐或者V8
马牌:CPC2最近出左CPC3
倍耐力:P6或龙胎(P7没这个规格)

朋友推荐马牌操控一流,但据闻胎壁较薄,米记静音、品牌大但不耐磨。。。朋友话倍耐力最佳虽然静音差过米记但属于中庸糅合马牌及米记两个品牌的优点。
大家会怎样挑选呢?给个意见!!!

收藏收藏
沙发
我用米其林195 60 R15 (想选择91V)唔觉得不耐磨啊~放而觉得比顾德义还要耐磨
而且真系好静
板凳
MXV8好似话停产,宜家出左只新升级品代替MXV8,具体咩型号唔清楚!

一直用V8,新胎就静,行两万公里以后就同其他胎差唔多。

我开一般都可以行六万+。。。。  

地板
3款随便选都不会错的,都不会比你想象的差!
地下室
原帖由 Zpeter 于 2009-10-16 00:26 发表
3款随便选都不会错的,都不会比你想象的差!

如果系甘就看性价比罗。。。
我用邓禄普既,先430/条~~~91V~~~
原帖由 飞天红猪 于 2009-10-16 11:00 发表

邓禄普咩型号???有咩优势???价钱仲平过韩泰喔。。。。
原帖由 飞天红猪 于 2009-10-16 11:00 发表

195 60/R15 边有甘便?我四年前都5百几..邓禄普是耐磨.我跑了八万公里.但路噪还是大点...上月去东东处把四条都换成米仔..安静很多..不过估计跑不了八万
还是米仔合适D
经常跑就DUNLOP,跑得少就米仔.
米仔MXV8都几好,不过2W+以后就真系嘈.以家V8都停了.新花叫博锐.但听讲好软.
DUNLOP都几综合其实.P7更系好啦. 比DUNLOP DZ101仲要贵喔好似.如果你注重操控,就DZ101或者P7啦
其实轮胎好操控,就基本等于安全和舒适了我觉得,除非你拿软胎来跑沙石路或者有减速带都冲过去.
硬胎耐磨,但肯定系嘈和不舒适.
我用米之莲195 60 R15 (91V)唔觉得不耐磨啊~
而且真系好静
原帖由 jason_jim 于 2009-10-16 11:53 发表

邓禄普咩型号???有咩优势???价钱仲平过韩泰喔。。。。

唔好意思,我睇清楚买既系195 65R15 91H既胎~~~~但就真系430/条~~~
用紧MXV8,貌似无传说中唧“5耐磨”。至于噪声,见仁见智。2+行佐6W,琴日睇过下,4条胎仲算可以,行多4W绝对no problem!不过,用佐近2年(出厂已有2年)橡胶已有老化唧迹象。
用更P6!感觉唔错