车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
返回列表 发新帖
楼主: 傻茵茵

经济危机,自己整冰皮月饼!简单又好吃!!

原帖由 linux-li 于 2009-9-13 01:31 发表
唔知有无其他口味呢?我见到卖果D有好多口味!!!

有好多口味可以选择家....我都睇到眼花,不过最喜欢都系吃翻传统既红豆同绿豆~~~

如果你自己整,可以买吾同口味既馅料...果间铺都有得卖.
原帖由 吴广住 于 2009-9-13 03:25 发表
好靓好靓,流晒口水。我讲紧啲手指甲咋

吴同学,你观察能力都几强~~~
拜托几时研究下“雪糕月饼”,尼排几中意。。。。。。。。。
原帖由 菲常人 于 2009-9-13 13:44 发表

哈跟达斯卖甘贵!!你古无原因...哈哈...雪糕冰皮比较难吖..整出来应该吾难..但点保存系个问题...放系急冻D皮又会好硬,放系上面果格,雪糕又会融哦~~~~~
原帖由 傻茵茵 于 2009-9-13 13:57 发表

哈跟达斯卖甘贵!!你古无原因...哈哈...雪糕冰皮比较难吖..整出来应该吾难..但点保存系个问题...放系急冻D皮又会好硬,放系上面果格,雪糕又会融哦~~~~~

温度要刚刚好  
市面上的冰皮月饼一向揾笨的,自己DIY,我觉得还是曲奇比较吸引,又易保存又方便和朋友分享
有点冲动想买来玩下 就吾知道 好食无?
报名  团购...
原帖由 戴维斯 于 2009-9-13 22:29 发表
市面上的冰皮月饼一向揾笨的,自己DIY,我觉得还是曲奇比较吸引,又易保存又方便和朋友分享

我都好想整其他野,,但无局炉吖..好多野都要局炉先整到~~~迟D要买个先得,曲奇,葡塔,蛋糕都可以自己整了
唔使烘培?
茵茵无讲注意事项:用黎搽粉的水,一定要系可以直接饮用的。
我提议,如果用D鲜炸木瓜或者芒果等果汁黎搽粉,风味会唔会特别好多呢?
好靓的冰皮月饼,看见都想吃
原帖由 w_x 于 2009-9-14 09:26 发表
唔使烘培?
茵茵无讲注意事项:用黎搽粉的水,一定要系可以直接饮用的。
我提议,如果用D鲜炸木瓜或者芒果等果汁黎搽粉,风味会唔会特别好多呢?

系吖...甘关键的内容竟然无讲!!一定要用冷开水搓粉!吾系吃左肯定哦都七彩!~~哈哈
冰皮肯定就吾需要烘培的,我买呢D系熟粉,连煮都吾使煮,只要洗干净只手搓好就可以直接吃用..我吃左好多只暂时身体都无咩问题...哈哈

可以啊!我果日都想用椰汁来搓粉...但又懒得买~~~

我见到其他人连冰皮粉都自己整埋....好似都好简单,就系粘米粉+糯米粉+牛奶+糖之类...踩好放落锅度蒸二十分钟就OK....不过我真系懒,有现成就直接用算了..其他DX可以自己试下整!!

原帖由 潜水艇 于 2009-9-14 09:37 发表
好靓的冰皮月饼,看见都想吃

整得甘样衰都话靓....潜水艇同学真系识安慰人!!!
自己蒸皮和做馅更好吃
我去年就开始做了,今年还做了芋泥加椰浆、红豆栗子馅的,很不错!有机会大家交流,呵呵
原帖由 蓝紫 于 2009-9-14 12:02 发表
自己蒸皮和做馅更好吃
我去年就开始做了,今年还做了芋泥加椰浆、红豆栗子馅的,很不错!有机会大家交流,呵呵

很佩服你的心机~~~期待你的DIY教学贴~~~
相信还有很多同学都有兴趣学哦!!!
我提供D百香果给你搞果汁,你提供D月饼给我吃勒
dhh dhh dhh dhh
哇,,很手巧心细啊,,,男朋友一定SWEET死了

成本多少钱一个月饼啊
原帖由 菲常人 于 2009-9-13 13:44 发表

是啊 哈跟达司那些好吸引啊,,,不过还没机会去试试
茵茵牌冰皮月饼
睇落几好味,但手工就。。。555。。
茵茵冰皮月饼