车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

经济危机,自己整冰皮月饼!简单又好吃!!

楼主
哈哈....中秋快到了,又到吃月饼既时候~~~传统月饼可能吃得比较多,比较闷鸟....
而家对冰皮同潮式月饼比较有兴趣~~

冰皮大牌子真系好贵!!十个八个就百几文~~~~哎,,而家到处都经济危机...点舍得买吖....

系网上见到有人自己整,整到好贵吸引而且话成本其实并吾高!!~睇到我非常甘兴~~呵呵...马上上TAOBAO搜索..稳到可以买材料既地方~~~!!!

买到材料肯定马上行动啦~~到而家为止已经整左两次啦~~~第一次整绿豆蓉,今日第二次整红豆蓉!

总结来讲,红豆好味道D!!但难整D!!因为红豆比较稀,D皮好难包埋!~D馅好容易走出来~~搞到比较样衰!

绿豆蓉就好容易包!!!但味道就稍逊一筹啦~~~不过总体都系好好味道既!!

费用方面,冰皮粉8文一包可以整4个,红豆蓉7文好大包!可以整八九个都OK!!!绿豆5文细包,都可以整3个!!反正最后为起身五文左右每个啦!!

废话少讲,上片~~~边上图边解说~~

冰皮粉~呢D粉系熟粉来的,猜完之后就可以直接食用,无需再煮熟家啦,好方便.价格:8文/包

白油,买冰皮粉附送的,白油系同冰皮粉一齐猜的.猜完的冰皮要放系冰箱一个钟头先可以包馅.呢个步骤好重要.

绿豆蓉,现醒既,已经有味,吾使加任何调味,直接使用就OK.价格:5文/包

红豆蓉,7文/包

收藏收藏
沙发
月饼模~~~12文/个

猜好但未包馅的冰皮样子

板凳
把冰皮压平,放上馅~~~

放左馅后,就好似包汤丸甘把月饼搓圆,但小心吾好给D馅走出来,搓好后放入月饼模度,压实倒模就OK!!!!!
成品啊!!~~~

呢次整好豆整得好样衰,都馅走左好多出来~~不过自己吃吾紧要啦,哈哈哈...大家悟好笑我

上次既绿豆,用手机影,效果比较差,但可以睇得出,靓仔D~~呵呵

地板
不用烘的吗?猜完包完就吃得咖?
地下室
原帖由 小筱 于 2009-9-12 20:36 发表
不用烘的吗?猜完包完就吃得咖?

悟使烘家....冰皮来的...整完放落冰箱雪到距硬硬地就吃得家啦

买回来那些面粉已经是熟粉!~~~~咩都使,屋企只要有冰箱就OK!!哈哈

系边买呀D材料
谢谢揭密,原来冰皮月饼是这样做的。白油-肥猪油
原帖由 辉辉 于 2009-9-12 21:01 发表
系边买呀D材料

我吾知道可吾可以发连接,如果吾得版主就删左距啦.

TAOBAO地址:http://shop33452930.taobao.com

呢间野系文明路同天河南有实体店,我就系去天河南实体买的,省翻几文快递费
原帖由 万紫千红 于 2009-9-12 21:03 发表
谢谢揭密,原来冰皮月饼是这样做的。白油-肥猪油

吾系挂?????猪油????死囖.........哈哈...难怪吃起身甘香
马马虎虎者!
原帖由 生少爷 于 2009-9-12 21:11 发表
马马虎虎者!

甘自己整系甘上下啦..我又悟系大师傅....都讲明话样衰家啦!!

不过整得样衰系我既问题,相信其他人整会靓仔好多!!!

真材实料啊,做熟手了就装上包装印上“茵茵牌冰皮月饼”,在车网搞团购
原帖由 民哥 于 2009-9-12 21:41 发表

真材实料啊,做熟手了就装上包装印上“茵茵牌冰皮月饼”,在车网搞团购

算啦民哥,团购就免了,有机会整个请你吃就算了!!如果你赏面既话....
虽然月饼个样麻麻地,不过傻茵茵精神可嘉
请我吃一个  好吃噶话我自己炮制下  如何?
有心思的女子!
真系持家有道
唔知有无其他口味呢?我见到卖果D有好多口味!!!
好靓好靓,流晒口水。我讲紧啲手指甲咋
dll dll
原帖由 zengzzg 于 2009-9-12 23:50 发表
请我吃一个  好吃噶话我自己炮制下  如何?

而家仲有两个放系冰箱!!你得闲就过来吃就系了!!!哇哈哈
原帖由 子昕 于 2009-9-12 23:56 发表
有心思的女子!

其实系我为食!~~
原帖由 老赵 于 2009-9-13 00:51 发表
真系持家有道

刚做人老婆,办下野都要既!!!