车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[海南] 三亚自助游攻略

楼主

嚟到三亚已经三日嘞,总结了啲经验.俾大家参考下啦~!!

一:提前查好特价嘅机票,一般系晚上嘅机比较实惠.[我12号晚上8点半嘅飞机,机票先160.加上机场税,燃油费,保险一共:310]

二:提前查好当地嘅民宿酒店,价格比其它酒店平三,四倍架~![我住嘅民宿40蚊一日,海景房嚟架~!有老细和老板娘24小时睇住,电脑,贵重物品都唔使担心.我地出去玩,房门都唔使锁添~!仲提供网线,各类当地信息.仲可以自己买野返嚟煮,都系只收五蚊厨具费!]
   附近交通方便,步行几分钟到二中站坐[2号][8号]公交车,车费一蚊.可到(大东海)游水,晚上海边酒吧气氛唔错~!同车亦可到[第一市场]买海鲜.食[椰奶清补凉]...一落楼下可等待大巴到[亚龙湾],车费七蚊.步行10分钟就到三亚步行街,人流最多嘅地段.实在系食,住,玩嘅首选啦~!

睇下~~我房间外面嘅风景!!!

收藏收藏
沙发
海景旅馆地址:三亚湾路2 号2栋3楼301室(凤凰岛对面)  电话:0898-31800487 秦小姐

网址:http://www.sanyalg.cn
三:切记:千其唔好信当地的士司机推介嘅食,住,玩,买特产嘅地点,果啲都系有提成俾佢地架.去咗就做水鱼啰]由其系街上三轮车果啲拉客嘅,有朋友就系三亚湾俾一个三轮车拉客嘅呃咗,开始话系带你游椰梦长廊一圈.上车后会同你讲佢地渔村嘅海鲜平,而且系野生的嘅唔系人工养嘅.佢名片上打嘅价格确实好平,到咗果家[海边渔村],就得基围虾系同名片上个价一样.其它都贵....因为我朋友一开始先选和乐蟹,店主即时杀咗只蟹.然后选咗啲贝壳类嘅.去秤嘅时候发现秤系差一两几的,但蟹都杀咗没法唔用...(这就是店家的手法)

四:打的士要睇清楚价格位置有冇野挡住价格表,三亚市的士是5元起表,一公里1.6元.唔加燃油费的~!

五:稳到间价格平又公道嘅特产店,价格暂时系市内稳唔到比佢实惠的~~店主系广东人呢~!多买仲有糖送添.....   店址:三亚市河西路289号(春园海鲜广场对面) 电话:0898-38886168 郑先生

六:大家想到附近景点玩嘅话,有两个团超值架.

经典之旅:南山文化苑,天涯海角一日游[含南山素斋]:188/人.包送接.

浪漫之旅:蜈支洲岛,亚龙湾沙滩一日游:118/人.包接送.

联系人刘生:13907617070

七:食海鲜唔好去酒家食,最好,最平嘅就系到[第一市场]买海鲜,然后系旁边啲店加工.估下呢啲海鲜买咗几钱?[按次序排列:基围虾\芒果螺\肉蟹\带子\鲍鱼仔\老虎斑] 海鲜:268.加工费:40.....抵食挂?

板凳
超平宜的甜品:椰奶清补凉.[店址:第一市场正对面]

地板
你睇:几大碗!先4蚊碗喔咋....[图一]
海南四大名菜之一:海南加积鸭.后边果牒系:海南四季豆....[图二]
十元三斤嘅红牡丹.......[图三]
全部都系海南特产嚟架....[椰子糖、椰子粉、椰汁膏、木瓜粉、炭烧咖啡。。。。]全部都只系买咗:135蚊咋~!超值呢~~!![图四]

地下室
唔错唔错!
哇,啲椰奶真系好多奶?
游水方便吗,附近有咩也玩
原帖由 大虎 于 2008-10-16 00:09 发表
哇,啲椰奶真系好多奶?

乜你中意多奶架?
原帖由 阿ben 于 2008-10-16 00:35 发表
游水方便吗,附近有咩也玩

好方便啊,坐一蚊公交车[2]号就可以到大东海游水啦~!!
晚上海边啲清吧好舒服架.....

好好的好介绍,好去处

一个字“顶”啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
一定要顶,值得再去! :D
原帖由 BIBI~泳林 于 2008-10-16 00:37 发表

乜你中意多奶架?

系啊,你有没啊?
楼上,唔好教坏细路!
好玩吗?玩左几日啊?
原帖由 大口 于 2008-10-16 10:15 发表
楼上,唔好教坏细路!

拿拿拿.我意思系问佢有没带啲咁好吃嘅椰奶番嚟咋,千祈唔好谂错隔离啊
原帖由 洪洪 于 2008-10-16 00:58 发表
一个字“顶”啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

多谢~!
原帖由 大虎 于 2008-10-16 09:49 发表

系啊,你有没啊?

乜你咁架??dff
原帖由 大口 于 2008-10-16 10:15 发表
楼上,唔好教坏细路!

咪系~!!!
原帖由 挖哈哈 于 2008-10-16 17:39 发表
好玩吗?玩左几日啊?

好玩啊~!我依家仲系三亚啊~!可能后日先走呢......
原帖由 大虎 于 2008-10-16 21:28 发表

拿拿拿.我意思系问佢有没带啲咁好吃嘅椰奶番嚟咋,千祈唔好谂错隔离啊

买咗好多啊~!!后日都唔知行李会唔会超重呢~!!

回复 地板 的帖子

其实,自助游嘅朋友如果条件允许话可以带个电磁炉加个煲.特别系去海边旅游区,去市场买啲海鲜番房劲叹空调打边炉.真系平靓正架!
原帖由 大虎 于 2008-10-17 21:51 发表
其实,自助游嘅朋友如果条件允许话可以带个电磁炉加个煲.特别系去海边旅游区,去市场买啲海鲜番房劲叹空调打边炉.真系平靓正架!

哗~~~你仲绝~!!!
原帖由 BIBI~泳林 于 2008-10-17 22:39 发表

哗~~~你仲绝~!!!

呵呵,谂起旅馆果个老细系度吹须碌眼被你吹到涨晒,仲开心啊