车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

……北京城乱吃……

楼主
闲逛当然伴随着乱吃。
由于本人记忆实在是差,好多食完就唔知系边间食嘅。唯有趁家阵仲记得一部分,将大概记得嘅快快手执好发上来,以免再过多几日,极有可能全部唔知出处。
第一时间就吵住要食烤肉,自己嘅最爱,以前去三千里食,但亲戚话家阵三千里贵夹唔饱,带我去另一间平靓正嘅烤肉店。
去到一试,实在唔错,牛鸡鸭肉全部12蚊一碟,碟碟好味,食到我地松晒皮带,埋单时仲感叹:物价咁高嘅时候可以咁爽手食餐肉,享受啊……

鸭脯肉

鸭脯肉

鸡脯肉

鸡脯肉

斋嘅都系12蚊一碟

斋嘅都系12蚊一碟
收藏收藏
沙发
尼间店位于虎桥坊,就叫虎桥坊烤肉店,生意极好,晚黑迟少少去要等位

香菇同洋葱的热恋

香菇同洋葱的热恋

烤时香味入鼻,口水流成地

烤时香味入鼻,口水流成地

食完一人送一条伊犁冰棍,名牌啊

食完一人送一条伊犁冰棍,名牌啊
板凳
煎饼果子,又一至爱,以前早上系北京大街小巷都见煎饼摊,可这次由于奥运,街边摊全部冇哂,为佐食距,早上我地行佐两条街先到,不过系比较了名嘅一间煎饼店。
本想拍几张,点知店主话唔可以拍,可能距地煎饼系独家秘方呱,我咁谂

王府井大街嘅狗不理店,本人认为极度难食兼贵,不过见个仔食得咁滋味,无语!

王府井大街嘅狗不理店,本人认为极度难食兼贵,不过见个仔食得咁滋味,无语!

钟鼓楼大街的馄饨候,点佐四种味嘅馄饨,正!

钟鼓楼大街的馄饨候,点佐四种味嘅馄饨,正!
地板
亲戚话到北京一定要食饺子,带到鸿毛饺子店,唔记得乜路啦,食佐好多种,最好味嘅仲系最传统个种,哎,老了,怀旧!
五彩饺子,咖啡色嘅系朱古力饺子,绿色系菠菜,橙色系胡萝卜,中间系传统白面,灰灰地系芝麻嘅。除佐中间最传统嘅好食,其它,哎,冇嘢讲。

鸿毛的饺子,唔记得具体地址,但记得好食

鸿毛的饺子,唔记得具体地址,但记得好食

好睇唔好食

好睇唔好食

个间嘅南瓜粥就真系唔错

个间嘅南瓜粥就真系唔错
地下室
仲系个间,继续……

皮冻,好回味啊

皮冻,好回味啊

为佐迎奥运,整佐个新造型

为佐迎奥运,整佐个新造型

黄瓜点面酱,食佐先知几好味,返来时最想带嘅居然系黄瓜,不过没实现

黄瓜点面酱,食佐先知几好味,返来时最想带嘅居然系黄瓜,不过没实现
尼间名就叫老北京饭馆,服务生全部男性,一有客到,即听全场大叫,好似叫紧有客到,几位咁。成餐饭食到嘈音巴闭,不过又几有特色

一壶菊花茶,消暑又解渴啊

一壶菊花茶,消暑又解渴啊

我一直谂,距个名叫毛豆,系唔系同距生好多毛有关尼?

我一直谂,距个名叫毛豆,系唔系同距生好多毛有关尼?

驴打滚,唔知点解咁出名,唔啱口味

驴打滚,唔知点解咁出名,唔啱口味
对北京嘅点心,本人实难有高评价

宫爆虾仁,好味到飞起,搞到次次食饭都点个宫爆乜乜,后遗症

宫爆虾仁,好味到飞起,搞到次次食饭都点个宫爆乜乜,后遗症

好似叫艾窝窝,又一名点,不过本人都系觉得广州嘅点心好味D

好似叫艾窝窝,又一名点,不过本人都系觉得广州嘅点心好味D
当然要去东来顺,本来亲戚话又可以去平靓正嘅地方,俺不干,因为距埋单

羊肉确实唔系一般嘅爽

羊肉确实唔系一般嘅爽

两种肉,两种价钱,差好远

两种肉,两种价钱,差好远

王老吉可以降火,食多D

王老吉可以降火,食多D
仲有D就睇住相都叫唔出名,也唔知边间,更唔知边条路,食到乌里麻七,睇来以后出门要做笔记,时间地点内容全部记录在案先得!
谢谢观看!
茶叶太过分了,就挑我爱吃的发
顶茶叶,到处乱吃。有没有打包回来?
哎,吃了就吃了,明知我们馋,还回来晒,分明是让我们流口水.不顶!

頂!

最近去了一趟北京,當地的朋友帶我去了後海附近的“九門小吃”,據說是最地道的。現場所見,是很有特色,但食品的口味跟廣東這邊確實差別很大。
哼,仲话我,你搞奥运斗食大赛啊,最过份系睇到口水都流晒又无份
  睇到最后一张,想象茶叶企系张凳上边,栋住脚系台面za机个样,型啊~!
煎饼果子是天津的特产。
早上起来吃个刚摊好的热呼香喷的煎饼果子,太香啦!
想起口水哗哗的流。。。
奥运大吃会在进行中。。。。。。
原帖由 chopper 于 2008-8-18 10:31 发表
  睇到最后一张,想象茶叶企系张凳上边,栋住脚系台面za机个样,型啊~!

你估错,尼次非常斯文,没上台上凳,企起身而已

好正~ 睇到流口水。果条毛,点睇都似条咸鱼仔,苏苏咸咸果种~

唔觉意,打漏左只“豆”字添。
好好味嘅呢................好想食啊~~~.............
吃禁多你吾怕肥 :lol
还有烤鸭、炸酱面、牛肉面呢。。。
原帖由 QUEENY 于 2008-8-20 12:15 发表
还有烤鸭、炸酱面、牛肉面呢。。。

烤鸭在第一天到时就被带住去食,没带相机;炸酱面因为唔中意食;牛肉面系因为大家系屋企自己整来食,没出街食,所以你提到嘅全部没影到