车迷网

标题: 经济危机,自己整冰皮月饼!简单又好吃!! [打印本页]

作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-12 20:09
标题: 经济危机,自己整冰皮月饼!简单又好吃!!
哈哈....中秋快到了,又到吃月饼既时候~~~传统月饼可能吃得比较多,比较闷鸟....
而家对冰皮同潮式月饼比较有兴趣~~

冰皮大牌子真系好贵!!十个八个就百几文~~~~哎,,而家到处都经济危机...点舍得买吖....

系网上见到有人自己整,整到好贵吸引而且话成本其实并吾高!!~睇到我非常甘兴~~呵呵...马上上TAOBAO搜索..稳到可以买材料既地方~~~!!!

买到材料肯定马上行动啦~~到而家为止已经整左两次啦~~~第一次整绿豆蓉,今日第二次整红豆蓉!

总结来讲,红豆好味道D!!但难整D!!因为红豆比较稀,D皮好难包埋!~D馅好容易走出来~~搞到比较样衰!

绿豆蓉就好容易包!!!但味道就稍逊一筹啦~~~不过总体都系好好味道既!!

费用方面,冰皮粉8文一包可以整4个,红豆蓉7文好大包!可以整八九个都OK!!!绿豆5文细包,都可以整3个!!反正最后为起身五文左右每个啦!!

废话少讲,上片~~~边上图边解说~~

冰皮粉~呢D粉系熟粉来的,猜完之后就可以直接食用,无需再煮熟家啦,好方便.价格:8文/包

白油,买冰皮粉附送的,白油系同冰皮粉一齐猜的.猜完的冰皮要放系冰箱一个钟头先可以包馅.呢个步骤好重要.

绿豆蓉,现醒既,已经有味,吾使加任何调味,直接使用就OK.价格:5文/包

红豆蓉,7文/包

作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-12 20:13
月饼模~~~12文/个

猜好但未包馅的冰皮样子

作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-12 20:19
把冰皮压平,放上馅~~~

放左馅后,就好似包汤丸甘把月饼搓圆,但小心吾好给D馅走出来,搓好后放入月饼模度,压实倒模就OK!!!!!
成品啊!!~~~

呢次整好豆整得好样衰,都馅走左好多出来~~不过自己吃吾紧要啦,哈哈哈...大家悟好笑我

上次既绿豆,用手机影,效果比较差,但可以睇得出,靓仔D~~呵呵

作者: 小筱    时间: 2009-9-12 20:36
不用烘的吗?猜完包完就吃得咖?
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-12 20:39
原帖由 小筱 于 2009-9-12 20:36 发表
不用烘的吗?猜完包完就吃得咖?

悟使烘家....冰皮来的...整完放落冰箱雪到距硬硬地就吃得家啦

买回来那些面粉已经是熟粉!~~~~咩都使,屋企只要有冰箱就OK!!哈哈

作者: 辉辉    时间: 2009-9-12 21:01
系边买呀D材料
作者: 万紫千红    时间: 2009-9-12 21:03
谢谢揭密,原来冰皮月饼是这样做的。白油-肥猪油
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-12 21:09
原帖由 辉辉 于 2009-9-12 21:01 发表
系边买呀D材料

我吾知道可吾可以发连接,如果吾得版主就删左距啦.

TAOBAO地址:http://shop33452930.taobao.com

呢间野系文明路同天河南有实体店,我就系去天河南实体买的,省翻几文快递费
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-12 21:10
原帖由 万紫千红 于 2009-9-12 21:03 发表
谢谢揭密,原来冰皮月饼是这样做的。白油-肥猪油

吾系挂?????猪油????死囖.........哈哈...难怪吃起身甘香
作者: 生少爷    时间: 2009-9-12 21:11
马马虎虎者!
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-12 21:15
原帖由 生少爷 于 2009-9-12 21:11 发表
马马虎虎者!

甘自己整系甘上下啦..我又悟系大师傅....都讲明话样衰家啦!!

不过整得样衰系我既问题,相信其他人整会靓仔好多!!!
作者: 民哥    时间: 2009-9-12 21:41

真材实料啊,做熟手了就装上包装印上“茵茵牌冰皮月饼”,在车网搞团购
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-12 22:00
原帖由 民哥 于 2009-9-12 21:41 发表

真材实料啊,做熟手了就装上包装印上“茵茵牌冰皮月饼”,在车网搞团购

算啦民哥,团购就免了,有机会整个请你吃就算了!!如果你赏面既话....
作者: dld    时间: 2009-9-12 22:07
虽然月饼个样麻麻地,不过傻茵茵精神可嘉
作者: zengzzg    时间: 2009-9-12 23:50
请我吃一个  好吃噶话我自己炮制下  如何?
作者: 子昕    时间: 2009-9-12 23:56
有心思的女子!
作者: 老赵    时间: 2009-9-13 00:51
真系持家有道
作者: linux-li    时间: 2009-9-13 01:31
唔知有无其他口味呢?我见到卖果D有好多口味!!!
作者: 吴广住    时间: 2009-9-13 03:25
好靓好靓,流晒口水。我讲紧啲手指甲咋
作者: calvinho    时间: 2009-9-13 04:05

作者: 南瓜先生    时间: 2009-9-13 08:38
dll dll
作者: 盈盈警长    时间: 2009-9-13 09:19

作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-13 12:08
原帖由 zengzzg 于 2009-9-12 23:50 发表
请我吃一个  好吃噶话我自己炮制下  如何?

而家仲有两个放系冰箱!!你得闲就过来吃就系了!!!哇哈哈
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-13 12:10
原帖由 子昕 于 2009-9-12 23:56 发表
有心思的女子!

其实系我为食!~~
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-13 12:11
原帖由 老赵 于 2009-9-13 00:51 发表
真系持家有道

刚做人老婆,办下野都要既!!!
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-13 12:13
原帖由 linux-li 于 2009-9-13 01:31 发表
唔知有无其他口味呢?我见到卖果D有好多口味!!!

有好多口味可以选择家....我都睇到眼花,不过最喜欢都系吃翻传统既红豆同绿豆~~~

如果你自己整,可以买吾同口味既馅料...果间铺都有得卖.
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-13 12:14
原帖由 吴广住 于 2009-9-13 03:25 发表
好靓好靓,流晒口水。我讲紧啲手指甲咋

吴同学,你观察能力都几强~~~
作者: 菲常人    时间: 2009-9-13 13:44
拜托几时研究下“雪糕月饼”,尼排几中意。。。。。。。。。
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-13 13:57
原帖由 菲常人 于 2009-9-13 13:44 发表

哈跟达斯卖甘贵!!你古无原因...哈哈...雪糕冰皮比较难吖..整出来应该吾难..但点保存系个问题...放系急冻D皮又会好硬,放系上面果格,雪糕又会融哦~~~~~
作者: zengzzg    时间: 2009-9-13 16:40
原帖由 傻茵茵 于 2009-9-13 13:57 发表

哈跟达斯卖甘贵!!你古无原因...哈哈...雪糕冰皮比较难吖..整出来应该吾难..但点保存系个问题...放系急冻D皮又会好硬,放系上面果格,雪糕又会融哦~~~~~

温度要刚刚好  
作者: BG7PRI    时间: 2009-9-13 20:26

作者: 戴维斯    时间: 2009-9-13 22:29
市面上的冰皮月饼一向揾笨的,自己DIY,我觉得还是曲奇比较吸引,又易保存又方便和朋友分享
作者: gzfzz    时间: 2009-9-13 22:43
有点冲动想买来玩下 就吾知道 好食无?
作者: 大圈    时间: 2009-9-13 23:30
报名  团购...
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-13 23:30
原帖由 戴维斯 于 2009-9-13 22:29 发表
市面上的冰皮月饼一向揾笨的,自己DIY,我觉得还是曲奇比较吸引,又易保存又方便和朋友分享

我都好想整其他野,,但无局炉吖..好多野都要局炉先整到~~~迟D要买个先得,曲奇,葡塔,蛋糕都可以自己整了
作者: w_x    时间: 2009-9-14 09:26
唔使烘培?
茵茵无讲注意事项:用黎搽粉的水,一定要系可以直接饮用的。
我提议,如果用D鲜炸木瓜或者芒果等果汁黎搽粉,风味会唔会特别好多呢?
作者: 潜水艇    时间: 2009-9-14 09:37
好靓的冰皮月饼,看见都想吃
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-14 11:22
原帖由 w_x 于 2009-9-14 09:26 发表
唔使烘培?
茵茵无讲注意事项:用黎搽粉的水,一定要系可以直接饮用的。
我提议,如果用D鲜炸木瓜或者芒果等果汁黎搽粉,风味会唔会特别好多呢?

系吖...甘关键的内容竟然无讲!!一定要用冷开水搓粉!吾系吃左肯定哦都七彩!~~哈哈
冰皮肯定就吾需要烘培的,我买呢D系熟粉,连煮都吾使煮,只要洗干净只手搓好就可以直接吃用..我吃左好多只暂时身体都无咩问题...哈哈

可以啊!我果日都想用椰汁来搓粉...但又懒得买~~~

我见到其他人连冰皮粉都自己整埋....好似都好简单,就系粘米粉+糯米粉+牛奶+糖之类...踩好放落锅度蒸二十分钟就OK....不过我真系懒,有现成就直接用算了..其他DX可以自己试下整!!

作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-14 11:25
原帖由 潜水艇 于 2009-9-14 09:37 发表
好靓的冰皮月饼,看见都想吃

整得甘样衰都话靓....潜水艇同学真系识安慰人!!!
作者: 蓝紫    时间: 2009-9-14 12:02
自己蒸皮和做馅更好吃
我去年就开始做了,今年还做了芋泥加椰浆、红豆栗子馅的,很不错!有机会大家交流,呵呵
作者: 傻茵茵    时间: 2009-9-14 12:21
原帖由 蓝紫 于 2009-9-14 12:02 发表
自己蒸皮和做馅更好吃
我去年就开始做了,今年还做了芋泥加椰浆、红豆栗子馅的,很不错!有机会大家交流,呵呵

很佩服你的心机~~~期待你的DIY教学贴~~~
相信还有很多同学都有兴趣学哦!!!
作者: w_x    时间: 2009-9-14 16:29
我提供D百香果给你搞果汁,你提供D月饼给我吃勒
作者: 肥佬辉    时间: 2009-9-14 20:13
dhh dhh dhh dhh
作者: VV_vicky    时间: 2009-9-15 16:54
哇,,很手巧心细啊,,,男朋友一定SWEET死了

成本多少钱一个月饼啊
作者: VV_vicky    时间: 2009-9-15 16:55
原帖由 菲常人 于 2009-9-13 13:44 发表

是啊 哈跟达司那些好吸引啊,,,不过还没机会去试试
作者: 风调雨顺    时间: 2009-9-15 19:01
茵茵牌冰皮月饼
作者: 8T    时间: 2009-9-16 21:11
睇落几好味,但手工就。。。555。。
作者: 荔湖太子    时间: 2009-9-16 22:24
茵茵冰皮月饼

欢迎光临 车迷网 (http://www.autofans.cn/) Powered by Discuz! X3.2